Kalp ve damar sağlığı cerrahisinde yaşanan yeniliklerle sonucunda küçük kesi ile bypass sıklıkla kullanılan bir yöntem haline geldi. Operasyon sürecinde hastaya çok sayıda avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda günlük yaşam standartlarını olumsuz yönde etkiler. Kişilerin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak tedavi planı oluşturulur.
Minimal İnvaziv (Küçük Kesi) Cerrahisi Nedir?
Kapalı cerrahi teknikler ile kemik ve dokular hasar görmemektedir. Minimal invaziv cerrahisi adı verilen yöntemlerle kalp hastalıkları iyileştirilir. Küçük kesi ile bypass uygulamasında, açık cerrahi tekniklerden farklı olarak kapalı yöntemlere başvurulur. Bunun dışındaki aşamalar, bütün kalp ameliyatlarında benzer şekilde ilerler.
Kişinin güncel kalp sağlığı incelendikten sonra tedavi planı oluşturulur. Mevcut sorunlar göz önünde bulundurularak her hastaya özgü işlemler yürütülür. Yalnızca üç ve daha fazla damar değişimi gereken durumlarda minimal invaziv cerrahisi uygulanmamaktadır.
Küçük Kesi ile Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göğüs bölgesinin dış kısmından 4-5 cm ölçülerinde kesiler oluşturulur. Operasyonu süresince hastanın kalbinin işleyişi devam etmektedir. Kalp kapak değişimi ve çeşitli kalp hastalıklarının tedavisi gerçekleştirilir. Robotik cerrahi ile son dönemde rahatsızlıklar iyileştirilir. Küçük kesi ile bypass, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda ilerler. Her bir kişi için takip edilen cerrahi aşamalar değişim gösterir.
Minimal İnvaziv ve Avantajları
Ameliyat izi belli olmadığı için estetik açıdan avantajları bulunur. İşlemler esnasında kanama ve enfeksiyon ihtimali oldukça düşüktür. Ayrıca minimal invaziv olarak da bilinen küçük kesi ile bypass sayesinde olası dokular en az düzeyde zarar görmektedir. Kalp üzerinde daha az oranda travma görülür. Operasyon sonrasında araba kullanmak gibi günlük aktivitelere kısa süre içerisinde dönülebilir. Diğer kalp cerrahisi yöntemlerine kıyasla iyileşme süresi 3-4 haftalık bir zamanı kapsamaktadır.