Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?

Mitral Kapak Yetmezliği

Mitral kapak, kalpte sol kulakçık ile sol karıncık arasında bulunan kapaktır. Mitral kapağın görevi kanın tek yönde ilerlemesini sağlayarak kanın sol kulakçıktan sol karıncığa sağlıklı bir şekilde geçmesini sağlamak ve kanın geriye kaçmasını önlemektir. Mitral kapak yetmezliği, mitral kapaktaki sorunlara bağlı olarak kanın geri sol kulakçığa kaçması sonucu oluşur. Mitral kapak yetmezliği durumunun meydana gelmesinde mitral kapakta sarkıklık ve gevşeklik meydana gelir. Bu durumda mitral kapak tam kapanamadığından kan geriye kaçar. Normal şartlarda sol karıncıktan aorta gitmesi gereken kan, karıncıktan kulakçığa geri kaçar. Kalp bu noktada daha fazla çalışmaya başlar ve bu da kalp büyümesine neden olur. Hastalığın fark edilmesi durumunda vakit kaybedilmeden alanında uzman kalp ve damar cerrahına danışılması gerekmektedir.

Mitral Kapak Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

Sinsi bir şekilde ilerleyen mitral kapak yetmezliği hastalığı çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Mitral kapak yetmezliğinde görülen belirtileri arasında; ritim bozukluğu, çabuk yorulma, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bacaklarda ödem bulunmaktadır. Hastalık farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Hastalığın teşhisinde kalp ve damar cerrahı tarafından istenilen ekokardiyografi ardından mitral kapak hastalığı teşhisi ortaya çıkmaktadır. Sinsi bir şekilde ilerleyen hastalık ilk evrelerde yoğun belirti göstermemektedir. Hastanın belirtileri fark etmesi durumunda alanında uzman ve tecrübeli kalp damar cerrahına danışılması gerekir.

Mitral Kapak Yetmezliği

Mitral Kapak Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Mitral kapak hastalığı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasına etki eden risk faktörleri arasında; yorgunluk, sigara kullanımı, stres gibi etkenler yer almaktadır. Mitral kapak yetmezliğinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Doğum esnasında meydana gelen durumlar,
  • İleri yaş hastalarda kalp krizi geçirilmesine bağlı olarak mitral kapağın bozulması,
  • Çocukken geçirilen iltihaplı hastalıklar,
  • Özellikle ileri yaş hastalarda kalp kapakçıklarının kireçlenmesi gibi etkenler mitral kapakta yetmezlik hastalığının risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Mitral Kapak Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Hastada mitral kapak yetmezliğinin anlaşılması ve tanının konulması ardından hastalığın derecesine bağlı olarak tedavi yöntemi kalp ve damar cerrahı tarafından belirlenir. Hastaya yapılan fiziki muayene ve gerekli tetkiklerin ardından mitral kapak yetmezliğinin tedavisi başlamaktadır. Orta ve hafif derecedeki mitral kapak yetmezliğinin tedavisinde sol ventrikülün üstlenmiş olduğu yükü hafifletmek için hastaya ilaç tedavisi uygulanabilir.

İleri derece mitral kapak yetmezliğine sahip olan hastaların tedavisinde hekim, cerrahi işlemlere başvurabilir. Hastaya kalp ve damar cerrahı tarafından uygulanılacak cerrahi müdahale de mitral kapak tamiri ameliyatı ile kalp kapağının tamir edilmesi ya da kalp kapağının değiştirilmesi operasyonları yapılabilir. Kapalı kalp ameliyatı olarak yapılan mitral kapak ameliyatları hastanın kısa süre içerisinde normal yaşamına sorunsuz bir biçimde dönmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde sıklıkla mitral kapak rahatsızlıklarının tedavisinde uygulanan mitral kapak ameliyatı, gelişen teknoloji ile paralel olarak düşük risk oranlarına ve yüksek başarı oranlarına sahiptir.