Kalp krizi veya diğer kalp hastalıklarının neden olduğu kalp damarlarının tıkanıklığının tedavisinde kullanılır. Koroner bypass ameliyatı, kalpteki tıkanmış olan bir veya daha fazla koroner arteri (kalp kasına kan sağlayan damarlar) atlayarak, sağlıklı bir damar parçası veya bir tüp kullanarak, kalbe daha fazla oksijenli kan akışını sağlamayı amaçlar. Ve koroner bypass ameliyatı sonrası kan akışı sağlanır.

Koroner Bypass Ameliyatı Sonrası Dönem

Ameliyat sonrası dönemde bir takım özel bakım ve önlemler alınması gerekmektedir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün hastanede kalınması gerekebilir.

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde, hastanın kalp ritmi, kan basıncı ve solunum yolu sürekli olarak izlenir. Ağrı kontrolü için uygun ilaçlar verilir.

Hastanın yavaş yavaş aktivitesini arttırması ama aynı zamanda aşırı aktiviteden kaçınması önerilir. Yürüyüş ve diğer egzersizler, kalbin yeniden güçlenmesine yardımcı olur.

Koroner Bypass Ameliyatı SonrasıHastanın ameliyat sonrası yaralarını temiz tutması ve enfeksiyon riskini azaltması gerekmektedir. Ameliyat sonrası dönemde beslenme düzeni de önemlidir. Beslenme planı, doktor veya diyetisyen tarafından belirlenir.

Hastanın, koroner bypass ameliyatı sonrası takip randevularını düzenli olarak takip etmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrası dönemde, yeniden tıkanma veya diğer problemler için düzenli kontroller yapılması önemlidir.

Ameliyat sonrası dönemde ayrıca, hastanın sigara içme, stresli durumlardan kaçınma ve düzenli egzersiz yapma gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kazanması da önerilir.

Koroner Bypass Ameliyatı Yararları

Kalp krizi riskini azaltır: Ameliyat sonrası kan akışı düzelir ve kalp kasları daha iyi beslenir, bu da kalp krizi riskini azaltır.

Göğüs ağrısını azaltır: Ameliyat sonrası göğüs ağrısı azalır veya tamamen geçer.

Yaşam kalitesini artırır: Ameliyat sonrası, kalp hastalığı nedeniyle yaşanan sınırlamaların çoğu ortadan kalkar. Bu da yaşam kalitesini artırır.

Ömür uzunluğunu artırır: Bu ameliyat, kalp krizi veya diğer kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini azaltır ve uzun vadede ömür uzunluğunu artırır.

Kalp fonksiyonunu iyileştirir: Ameliyat sonrası, kalbin pompa fonksiyonu iyileşir ve kalbin işlevselliği artar.

Bu ameliyat, ciddi bir ameliyat olduğu için bazı riskleri de bulunmaktadır. Ancak, doktorlar bu riskleri minimize etmek için gerekli önlemleri alırlar ve genellikle bu ameliyatın yararları risklerine göre daha fazladır. Ayrıca, koroner bypass ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde kalp damarlarındaki tıkanıklıklar sonlanır ve kalp eski işlevini tekrar kazanır.